Przejdź do głównej zawartości

Woda mineralna


Woda pełni wiele funkcji w organizmie - od rozpuszczalnika mikro i makroelementów, utrzymania turgoru, czyli jędrności komórki, po regulację gospodarki wodnej czy hormonalnej. Aby utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu, wystarczy wypić wodę mineralną- wodę, która dostarcza w najprostszej postaci niezbędnych pierwiastków, takich jak magnez, sód, potas czy wapń.



Istnieje bardzo duży wybór wód mineralnych w sklepach. Są wody mineralne, których wysycenie dwutlenkiem węgla jest naturalne (ponieważ zawartość dwutlenku węgla nie zmieniła się od momentu wydobycia ze źródła aż do jej butelkowania), bądź została wysycona nim. Nasycenie dwutlenkiem węgla jest różne- wody mineralne mogą być niskosnasocone, średnionasycone bądź wysokonasycone. Tak samo jest w przypadku zawartości związków mineralnych w wodzie butelkowanej (nisko, średnio bądź wysokozineralizowane).

Jeżeli istnieje tak duża gama wód mineralnych, czy w takim razie każda woda odpowiada potrzebom każdego z nas? Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy zaznajomić się nad rolą, jaką pełnią poszczególne związki chemiczne w wodzie mineralnej.





Dwutlenek węgla wpływa w dużej mierze na trwałość- ma działanie bakteriostatyczne.  Poza tym, spożywanie wody gazowanej orzeźwia w upalne dni. Wypicie wody przed spożyciem posiłku powoduje zmniejszenie spożywanej porcji, a jednocześnie wpływa na pracę żołądka (zwiększając wydzielanie soku żołądkowego) oraz perystaltykę jelit. Wody wysycone dwutlenkiem węgla są niewskazane u chorych na nadkwasotę czy wrzody. Obecność dwutlenku węgla zwiększa wchłanianie jonów wapnia, magnezu oraz sodu. Te zaś- wapń oraz magnez potrafią ograniczyć wchłanianie metali ciężkich, czyli ołowiu i kadmu. 

W wodzie mineralnej, oprócz dwutlenku węgla, znajdują się wodorowęglany o działaniu neutralizującym kwas żołądkowy. Wodorowęglany powodują obniżenie poziomu cukru we krwi. Jest to ważne szczególnie dla diabetyków.

Siarczany natomiast sprzyjają osobom z niestrawnością i zaparciami.

Zwiększenie wchłaniania sodu negatywnie oddziałuje na osoby z problemami układu krążenia zwiększając ciśnienie krwi. Dla tej grupy osób dedykowane są wody z obniżoną zawartością sodu (poniżej 20 mg/l). 


Jeżeli chcesz ugasić pragnienie, wybierz wodę odpowiednią dla siebie!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Karmel E150

Krówki, karmelki, cukierki mleczne, cista, kremy, a także napoje alkoholowe, bezalkoholowe, pieczywo czy musztarda - do wszystkich tych produktów dodaje się karmel. Jak on powstaje i jak to się dzieje, że karmel można dodać do produktów słonych, jak i słodkich? Karmel jest produktem (mieszaniną związków) rozkładu cukru (węglowodanów) w wysokiej temperaturze (od 180 do 210 stopni Celsjusza) bez udziału enzymów. Podczas przemian cukru, oprócz związków barwiących, powstają związki odpowiedzialne za charakterystyczny zapach, np. palonej kawy, piwa czy orzeszków ziemnych oraz świeżej skórki pieczywa.  Tempo przemian karmelizacji zależy od rodzaju cukru- najłatwiej poddaje się reakcjom karmelizacji fruktoza, cukier prosty znajdujący się w owocach, miodzie, syropie fruktozowym.  Na skalę przemysłową karmel otrzymuje się w kontrolowanych warunkach temperatury i ciśnienia przy wykorzystaniu soli amonowych bądź siarczyn (w środowisku zasadowym bądź kwaśnym). Rezultatem jest o...

Kakao podstawą cukiernictwa

I jak tu nie kochać czekolady? :) Kakao jest podstawą do jej produkcji, ale również do mas czkoladopodobnych, polew kakaowych, cukierków, pralin, itp. Jest szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Skąd pochodzi kakao i jakie są etapy jego produkcji? Drzewo kakaowca wymaga szczególnych warunków klimatycznych- dlatego możemy je spotkać w tropikach, gdzie temperatura sięga aż do 30-32 st.Celsjusza, występuje odpowiednia wilgotność powietrza, nasłonecznienie oraz zacienienie wśród innych koron drzew. Takie warunki dla wzrostu drzewa kakaowca występują jedynie w centralnej Ameryce, Afryce, a także Azji. Wśród największych producentów kakao możemy wymienić takie państwa, jak: Wybrzeże Kości Słoniowej, Dominikana, Peru, Meksyk, Ekwador, Brazylia, Kamerun, Ghana i in. Produkcja kakao rozpoczyna się od ręcznych zbiorów owoców. Owoce usypane w kopce i przykryte, fermentują zazwyczaj 4-5 dni, po czym wydobywa się z nich ziarna. Ziarna te są czyszczone oraz sortowane, aby wyeli...

Paprykowe szaleństwo

Papryka znana jest na całym świecie i chętnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca ona potrawy nie tylko w niepowtarzalny smak, ale i kolor- od czerwonego, zielnego, fioletowego, żółtego. Niedawno na targach Fruit Logistica  odmiana "Enjoya" otrzymała trzecie miejsce w kategorii Innowacje. Co jest w niej takiego szczególnego? Przede wszystkim jest to nowa słodka odmiana dwukolorowa, większa od popularnej słodkiej odmiany "Bella", a także charakteryzuje się wyższą zawartością witaminy C w porównaniu do pomarańczy. Czym jeszcze różnią się między sobą papryki? Oprócz kształtu, obecności barwników, grubości skórki, różnią się smakiem, a także warunkami uprawy. W zależności od stopnia ostrości papryki, wymaga ona zróżnicowanej temperatury- zaliczane do bardzo ostrych potrzebują do kiełkowania nawet 32 stopni Celsjusza.  Już w XIX wieku naukowcy interesowali się zagadnieniem stopnia ostrości i próbowali uporządkować papryki od najbardziej łagodnych, słodkich papryk...