Przejdź do głównej zawartości

Certyfikat QAFP

System gwarantowanej jakości żywności

W dużych sieciach handlowych możemy zakupić produkty oznaczone znakiem QAFP.
Co ono oznacza i jakich produktów dotyczy?

Przede wszystkim system ten dotyczy żywności pochodzenia zwierzęcego- mięsa wieprzowego oraz drobiowego. Jest to system, do którego producenci żywności przystępują dobrowolnie.

Żywność produkowana z certyfikatem QAFP jest ściśle kontrolowana na każdym etapie produkcji. Poprzez dobór odpowiednich ras hodowlanych, kontrolę zdrowia zwierzęcia, jego traktowanie podczas hodowli (czyli zachowanie dobrostanu), sposobie karmienia, doboru paszy oraz częstotliwości jej podawania, transportu do ubojni, przetrzymywania zwierzęcia przed ubojem, prawidłowego przebiegu uboju, wychładzania, wykrwawiania mięsa, jego pakowania, przechowywania i dystrybucji.


Zachowanie wszystkich zobowiązań, jakie niesie za sobą możliwość otrzymania znaku gwarantowanej jakości żywności ma przede wszystkim pomóc nam w wyborze mięsa dobrej jakości. Producent dokonał wszelkich starań, aby jego produkty były bezpieczne oraz smaczne. Sprzedawane mięso jest naturalne i nie charakteryzuje się żadnym zabiegiem mającymi na celu dodanie wody do mięsa kulinarnego.


System QAFP dotyczy nie tylko mięsa porcjowanego, ale również wędlin czy konserw. Skład surowcowy oraz cały proces technologiczny jest ściśle opisany, a każdy składnik możliwy do szybkiej identyfikacji. Wszystkie wyroby zaliczane są do najwyższej klasy jakości.



Istnieje wiele firm, które są producentem żywności ze znakiem QAFP. Coraz więcej na ten temat możemy usłyszeć i zobaczyć w mediach. W najbliższym miesiącu w Warszawie można uczestniczyć w międzynarodowych targach gastronomicznych, na których nie zabraknie żywności oznaczonej QAFP!


Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej, sprawdzić listę produktów certyfikowanych danego producenta, zapraszam na oficjalną stronę QAFP http://www.qafp.pl/

Pamiętajmy, że certyfikat ten również przyznawany jest w branży piekarskiej.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Karmel E150

Krówki, karmelki, cukierki mleczne, cista, kremy, a także napoje alkoholowe, bezalkoholowe, pieczywo czy musztarda - do wszystkich tych produktów dodaje się karmel. Jak on powstaje i jak to się dzieje, że karmel można dodać do produktów słonych, jak i słodkich? Karmel jest produktem (mieszaniną związków) rozkładu cukru (węglowodanów) w wysokiej temperaturze (od 180 do 210 stopni Celsjusza) bez udziału enzymów. Podczas przemian cukru, oprócz związków barwiących, powstają związki odpowiedzialne za charakterystyczny zapach, np. palonej kawy, piwa czy orzeszków ziemnych oraz świeżej skórki pieczywa.  Tempo przemian karmelizacji zależy od rodzaju cukru- najłatwiej poddaje się reakcjom karmelizacji fruktoza, cukier prosty znajdujący się w owocach, miodzie, syropie fruktozowym.  Na skalę przemysłową karmel otrzymuje się w kontrolowanych warunkach temperatury i ciśnienia przy wykorzystaniu soli amonowych bądź siarczyn (w środowisku zasadowym bądź kwaśnym). Rezultatem jest o...

Kakao podstawą cukiernictwa

I jak tu nie kochać czekolady? :) Kakao jest podstawą do jej produkcji, ale również do mas czkoladopodobnych, polew kakaowych, cukierków, pralin, itp. Jest szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Skąd pochodzi kakao i jakie są etapy jego produkcji? Drzewo kakaowca wymaga szczególnych warunków klimatycznych- dlatego możemy je spotkać w tropikach, gdzie temperatura sięga aż do 30-32 st.Celsjusza, występuje odpowiednia wilgotność powietrza, nasłonecznienie oraz zacienienie wśród innych koron drzew. Takie warunki dla wzrostu drzewa kakaowca występują jedynie w centralnej Ameryce, Afryce, a także Azji. Wśród największych producentów kakao możemy wymienić takie państwa, jak: Wybrzeże Kości Słoniowej, Dominikana, Peru, Meksyk, Ekwador, Brazylia, Kamerun, Ghana i in. Produkcja kakao rozpoczyna się od ręcznych zbiorów owoców. Owoce usypane w kopce i przykryte, fermentują zazwyczaj 4-5 dni, po czym wydobywa się z nich ziarna. Ziarna te są czyszczone oraz sortowane, aby wyeli...

Paprykowe szaleństwo

Papryka znana jest na całym świecie i chętnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca ona potrawy nie tylko w niepowtarzalny smak, ale i kolor- od czerwonego, zielnego, fioletowego, żółtego. Niedawno na targach Fruit Logistica  odmiana "Enjoya" otrzymała trzecie miejsce w kategorii Innowacje. Co jest w niej takiego szczególnego? Przede wszystkim jest to nowa słodka odmiana dwukolorowa, większa od popularnej słodkiej odmiany "Bella", a także charakteryzuje się wyższą zawartością witaminy C w porównaniu do pomarańczy. Czym jeszcze różnią się między sobą papryki? Oprócz kształtu, obecności barwników, grubości skórki, różnią się smakiem, a także warunkami uprawy. W zależności od stopnia ostrości papryki, wymaga ona zróżnicowanej temperatury- zaliczane do bardzo ostrych potrzebują do kiełkowania nawet 32 stopni Celsjusza.  Już w XIX wieku naukowcy interesowali się zagadnieniem stopnia ostrości i próbowali uporządkować papryki od najbardziej łagodnych, słodkich papryk...