Przejdź do głównej zawartości

Jaja, jajka, jajeczka

Ciasta, ciasteczka.. Kto chociaż raz nie skusi się na coś słodkiego :-)


Podstawą wypieków są jajka. Pełnią rolę emulgatora (czyli zagęstnika), poprawiają smarowność kremów i wpływają na ich jednorodną strukturę. Spulchniają wyroby cukiernicze poprzez tworzenie piany przez białko. Pamiętajmy, że dodatek soli przedłuża ubijanie piany.
Substancje, takie jak sól kuchenna czy ocet przyspieszają „ścinanie się” jaja. Natomiast dodatek cukru oraz wody powoduje jego opóźnianie.


Jakie mają zalety jaja? Przede wszystkim zawierają duże ilości białka- składnika budulcowego niezbędnego dla naszego organizmu. Są dobrym źródłem makro- oraz mikropierwiastków, przede wszystkim siarki, żelaza czy fosforu. Siarka jest pierwiastkiem uczestniczącym w odtruwaniu organizmu. Również wchodzi w skład witamin oraz hormonów. Żelazo jest niezbędne w transporcie oraz magazynowaniu tlenu, a fosfor jest składnikiem kości i zębów.

Czym białko jaja różni się od żółtka? Ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu, białko jest mniej kaloryczne oraz ubogie w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Pamiętajmy, że nie powinnyśmy bać się tłuszczu. Nie każdy kwas tłuszczowy działa na nasz organizm negatywnie. Istnieje grupa kwasów, które dla naszego organizmu są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania i podtrzymywania funkcji życiowych.


W sklepach jaja klasy A są klasyfikowane według masy następująco:
- jaja bardzo duże XL (masa powyżej 73g),
- jaja duże L (masa od 63 do 73g),
- jaja średnie M (masa od 53 do 63g),
- jaja małe S (masa poniżej 53g).
Jest to informacja powszechnie znana i umieszczana na opakowaniu. Inną informacją umieszczoną na jajach jest metoda chowu kur:
- oznaczenie 0 (jaja z chowu ekologicznego),
- oznaczenie 1 (jaja z chowu na wolnym wybiegu),
- oznaczenie 2 (jaja z chowu ściółkowego),
- oznaczenie 3 (jaja z chowu klatkowego).
Oprócz klasyfikacji jaj, metody chowu są także podane numery, które identyfikują danego producenta jaj.

Dodatkową informacją, jaka może być umieszczona na opakowaniu jest wyraz „ekstra” lub „ekstra świeże”. Jest to dobrowolne oznaczenie na opakowaniu przypisane jajom klasy A, które nie przekroczyły 9 dni od daty zniesienia przez kurę.


Jakie informacje powinniśmy uzyskać przy kupnie jaj luzem? Między innymi klasę jakości oraz klasę wagową, metodę chowu, termin ważności oraz objaśnienie dotyczące producenta i jego kodu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Karmel E150

Krówki, karmelki, cukierki mleczne, cista, kremy, a także napoje alkoholowe, bezalkoholowe, pieczywo czy musztarda - do wszystkich tych produktów dodaje się karmel. Jak on powstaje i jak to się dzieje, że karmel można dodać do produktów słonych, jak i słodkich? Karmel jest produktem (mieszaniną związków) rozkładu cukru (węglowodanów) w wysokiej temperaturze (od 180 do 210 stopni Celsjusza) bez udziału enzymów. Podczas przemian cukru, oprócz związków barwiących, powstają związki odpowiedzialne za charakterystyczny zapach, np. palonej kawy, piwa czy orzeszków ziemnych oraz świeżej skórki pieczywa.  Tempo przemian karmelizacji zależy od rodzaju cukru- najłatwiej poddaje się reakcjom karmelizacji fruktoza, cukier prosty znajdujący się w owocach, miodzie, syropie fruktozowym.  Na skalę przemysłową karmel otrzymuje się w kontrolowanych warunkach temperatury i ciśnienia przy wykorzystaniu soli amonowych bądź siarczyn (w środowisku zasadowym bądź kwaśnym). Rezultatem jest o...

Kakao podstawą cukiernictwa

I jak tu nie kochać czekolady? :) Kakao jest podstawą do jej produkcji, ale również do mas czkoladopodobnych, polew kakaowych, cukierków, pralin, itp. Jest szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Skąd pochodzi kakao i jakie są etapy jego produkcji? Drzewo kakaowca wymaga szczególnych warunków klimatycznych- dlatego możemy je spotkać w tropikach, gdzie temperatura sięga aż do 30-32 st.Celsjusza, występuje odpowiednia wilgotność powietrza, nasłonecznienie oraz zacienienie wśród innych koron drzew. Takie warunki dla wzrostu drzewa kakaowca występują jedynie w centralnej Ameryce, Afryce, a także Azji. Wśród największych producentów kakao możemy wymienić takie państwa, jak: Wybrzeże Kości Słoniowej, Dominikana, Peru, Meksyk, Ekwador, Brazylia, Kamerun, Ghana i in. Produkcja kakao rozpoczyna się od ręcznych zbiorów owoców. Owoce usypane w kopce i przykryte, fermentują zazwyczaj 4-5 dni, po czym wydobywa się z nich ziarna. Ziarna te są czyszczone oraz sortowane, aby wyeli...

Paprykowe szaleństwo

Papryka znana jest na całym świecie i chętnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca ona potrawy nie tylko w niepowtarzalny smak, ale i kolor- od czerwonego, zielnego, fioletowego, żółtego. Niedawno na targach Fruit Logistica  odmiana "Enjoya" otrzymała trzecie miejsce w kategorii Innowacje. Co jest w niej takiego szczególnego? Przede wszystkim jest to nowa słodka odmiana dwukolorowa, większa od popularnej słodkiej odmiany "Bella", a także charakteryzuje się wyższą zawartością witaminy C w porównaniu do pomarańczy. Czym jeszcze różnią się między sobą papryki? Oprócz kształtu, obecności barwników, grubości skórki, różnią się smakiem, a także warunkami uprawy. W zależności od stopnia ostrości papryki, wymaga ona zróżnicowanej temperatury- zaliczane do bardzo ostrych potrzebują do kiełkowania nawet 32 stopni Celsjusza.  Już w XIX wieku naukowcy interesowali się zagadnieniem stopnia ostrości i próbowali uporządkować papryki od najbardziej łagodnych, słodkich papryk...