Ciasta, ciasteczka.. Kto chociaż raz nie skusi się na coś słodkiego :-)
Podstawą wypieków są jajka. Pełnią rolę emulgatora (czyli zagęstnika), poprawiają smarowność kremów i wpływają na ich jednorodną strukturę. Spulchniają wyroby cukiernicze poprzez tworzenie piany przez białko. Pamiętajmy, że dodatek soli przedłuża ubijanie piany.
Substancje, takie jak sól kuchenna czy ocet przyspieszają „ścinanie się” jaja. Natomiast dodatek cukru oraz wody powoduje jego opóźnianie.
Jakie mają zalety jaja? Przede wszystkim zawierają duże ilości białka- składnika budulcowego niezbędnego dla naszego organizmu. Są dobrym źródłem makro- oraz mikropierwiastków, przede wszystkim siarki, żelaza czy fosforu. Siarka jest pierwiastkiem uczestniczącym w odtruwaniu organizmu. Również wchodzi w skład witamin oraz hormonów. Żelazo jest niezbędne w transporcie oraz magazynowaniu tlenu, a fosfor jest składnikiem kości i zębów.
Czym białko jaja różni się od żółtka? Ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu, białko jest mniej kaloryczne oraz ubogie w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Pamiętajmy, że nie powinnyśmy bać się tłuszczu. Nie każdy kwas tłuszczowy działa na nasz organizm negatywnie. Istnieje grupa kwasów, które dla naszego organizmu są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania i podtrzymywania funkcji życiowych.
W sklepach jaja klasy A są klasyfikowane według masy następująco:
- jaja bardzo duże XL (masa powyżej 73g),
- jaja duże L (masa od 63 do 73g),
- jaja średnie M (masa od 53 do 63g),
- jaja małe S (masa poniżej 53g).
Jest to informacja powszechnie znana i umieszczana na opakowaniu. Inną informacją umieszczoną na jajach jest metoda chowu kur:
- oznaczenie 0 (jaja z chowu ekologicznego),
- oznaczenie 1 (jaja z chowu na wolnym wybiegu),
- oznaczenie 2 (jaja z chowu ściółkowego),
- oznaczenie 3 (jaja z chowu klatkowego).
Oprócz klasyfikacji jaj, metody chowu są także podane numery, które identyfikują danego producenta jaj.
Dodatkową informacją, jaka może być umieszczona na opakowaniu jest wyraz „ekstra” lub „ekstra świeże”. Jest to dobrowolne oznaczenie na opakowaniu przypisane jajom klasy A, które nie przekroczyły 9 dni od daty zniesienia przez kurę.
Jakie informacje powinniśmy uzyskać przy kupnie jaj luzem? Między innymi klasę jakości oraz klasę wagową, metodę chowu, termin ważności oraz objaśnienie dotyczące producenta i jego kodu.
Komentarze
Prześlij komentarz