Przejdź do głównej zawartości

Jabłka

W Polsce jabłka są najpowszechniej uprawianym owocem. Różnią się od siebie wielkością, soczystością, kolorem skórki, zapachem, smakiem, zawartością kwasów oraz cukrów, wydajnością tłoczenia oraz wieloma innymi wyróżnikami. Skoro różnice pomiędzy różnymi odmianami jabłek są tak znaczące, jak w takim razie klasyfikuje je przemysł spożywczy i do jakich celów przeznacza?


Jabłka dzielone są przede wszystkim na dwie kategorie- jako odmiany deserowe, czyli przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, oraz odmiany przemysłowe, szczególnie cenione do celów przetwórczych. Do pierwszej kategorii, odmian deserowych, możemy zaliczyć popularną odmianę Galę czy Fantazję wrażliwą na obicia. Do odmian przemysłowych nadają się: Ligol, Rawena, Sawa. Jabłka o bardzo czerwonej skórce nie nadają się do otrzymywania soków o jasnej barwie. Odmiany jabłek przemysłowych muszą mieć odpowiedni stosunek cukrów do kwasów, być odporne na transport oraz przechowywanie. Istnieją jeszcze takie odmiany, których wykorzystanie jest uniwersalne- nadają się zarówno do bezpośredniej konsumpcji oraz przerobu (np. Gold Milenium).

Jabłka przede wszystkim wykorzystuje się do produkcji koncentratów jabłkowych. Drugim sposobem wykorzystania jabłek są soki NFC- „Not For Concentrate”, czyli soki wyprodukowane bez użycia koncentratów, powstałe poprzez tłoczenie bądź wyciskanie. Sale rośnie spożywanie soków świeżych, pasteryzowanych, zarówno owocowych, jak i warzywnych.
Wykorzystanie surowca „odpadowego”, czyli pozostałości po wytłoczeniu z jabłka soku (wytłoków) jest wielorakie. Wytłoki zawierają dużo pektyn, które należą do frakcji błonnika.
Trzecim sposobem wykorzystania jabłek jest produkcja cydru. Jest to gałąź przemysłu stale rozwijająca się w Polsce oraz w Europie. Cydr jest napojem alkoholowym o niskiej kaloryczności (32-36kcal/100ml). Ma delikatny słodki smak.

Dlaczego jabłka są tak chętnie przetwarzane na wiele sposobów? Ponieważ są dobrym źródłem błonnika, a także witaminy C ze względów na regularne spożywanie tego owocu. Zawierają cukry proste (m.in. fruktozę), fosfor, potas oraz polifenole o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Związki należące do polifenoli, czyli przeciwutleniaczy mają hamujący wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy miażdżyca.


Bez względu na sposób wykorzystania, warto jeść jabłka w całości, nie obierając skórki. Jeżeli nie lubisz jeść surowego jabłka może skusisz się na pieczone? 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Karmel E150

Krówki, karmelki, cukierki mleczne, cista, kremy, a także napoje alkoholowe, bezalkoholowe, pieczywo czy musztarda - do wszystkich tych produktów dodaje się karmel. Jak on powstaje i jak to się dzieje, że karmel można dodać do produktów słonych, jak i słodkich? Karmel jest produktem (mieszaniną związków) rozkładu cukru (węglowodanów) w wysokiej temperaturze (od 180 do 210 stopni Celsjusza) bez udziału enzymów. Podczas przemian cukru, oprócz związków barwiących, powstają związki odpowiedzialne za charakterystyczny zapach, np. palonej kawy, piwa czy orzeszków ziemnych oraz świeżej skórki pieczywa.  Tempo przemian karmelizacji zależy od rodzaju cukru- najłatwiej poddaje się reakcjom karmelizacji fruktoza, cukier prosty znajdujący się w owocach, miodzie, syropie fruktozowym.  Na skalę przemysłową karmel otrzymuje się w kontrolowanych warunkach temperatury i ciśnienia przy wykorzystaniu soli amonowych bądź siarczyn (w środowisku zasadowym bądź kwaśnym). Rezultatem jest o...

Kakao podstawą cukiernictwa

I jak tu nie kochać czekolady? :) Kakao jest podstawą do jej produkcji, ale również do mas czkoladopodobnych, polew kakaowych, cukierków, pralin, itp. Jest szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Skąd pochodzi kakao i jakie są etapy jego produkcji? Drzewo kakaowca wymaga szczególnych warunków klimatycznych- dlatego możemy je spotkać w tropikach, gdzie temperatura sięga aż do 30-32 st.Celsjusza, występuje odpowiednia wilgotność powietrza, nasłonecznienie oraz zacienienie wśród innych koron drzew. Takie warunki dla wzrostu drzewa kakaowca występują jedynie w centralnej Ameryce, Afryce, a także Azji. Wśród największych producentów kakao możemy wymienić takie państwa, jak: Wybrzeże Kości Słoniowej, Dominikana, Peru, Meksyk, Ekwador, Brazylia, Kamerun, Ghana i in. Produkcja kakao rozpoczyna się od ręcznych zbiorów owoców. Owoce usypane w kopce i przykryte, fermentują zazwyczaj 4-5 dni, po czym wydobywa się z nich ziarna. Ziarna te są czyszczone oraz sortowane, aby wyeli...

Paprykowe szaleństwo

Papryka znana jest na całym świecie i chętnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca ona potrawy nie tylko w niepowtarzalny smak, ale i kolor- od czerwonego, zielnego, fioletowego, żółtego. Niedawno na targach Fruit Logistica  odmiana "Enjoya" otrzymała trzecie miejsce w kategorii Innowacje. Co jest w niej takiego szczególnego? Przede wszystkim jest to nowa słodka odmiana dwukolorowa, większa od popularnej słodkiej odmiany "Bella", a także charakteryzuje się wyższą zawartością witaminy C w porównaniu do pomarańczy. Czym jeszcze różnią się między sobą papryki? Oprócz kształtu, obecności barwników, grubości skórki, różnią się smakiem, a także warunkami uprawy. W zależności od stopnia ostrości papryki, wymaga ona zróżnicowanej temperatury- zaliczane do bardzo ostrych potrzebują do kiełkowania nawet 32 stopni Celsjusza.  Już w XIX wieku naukowcy interesowali się zagadnieniem stopnia ostrości i próbowali uporządkować papryki od najbardziej łagodnych, słodkich papryk...