Przejdź do głównej zawartości

Spokojnie, żywność podlega kontroli

Każdego z nas obowiązują pewne normy postępowania.


Od najmłodszych lat jesteśmy uczeni, jak powinniśmy się zachowywać w miejscach publicznych, co wypada bądź nie. Wiemy, że za wykroczenia, np. w ruchu drogowym czekają nas kary.



W przypadku żywności jest podobnie.
Wszystko co kupujemy podlega kontroli przez odpowiednie organy, które stojąc na straży ustalają prawo, wytyczają określone normy i zasady produkcji. Dzięki przepisom produkcja żywności jest kontrolowana na każdym etapie. To, co widzicie w sklepie- ładnie zapakowany produkt z kolorową etykietą jest tylko etapem końcowym.



Każdy zakład podlega wielu przepisom i normom, które musi spełnić. Jest to na przykład: higiena personelu (dbałość o higienę rąk, zagwarantowanie czystego stroju pracownikowi na każdy dzień), czystość maszyn (weryfikacja skuteczności mycia maszyn), sensoryczne oraz mikrobiologiczne warunki produktu (sprawdzane w przyzakładowym laboratorium oraz w innych laboratoriach zewnętrznych, testowanie pod względem smaku, zapachu, barwy, itp).






Wszystkie etapy weryfikacji produktu wpływają na zamieszczanie informacji przez producenta na etykiecie, która również podlega regulacjom prawnym, unijnym oraz polskim. Zawarte są tam nie tylko informacje dotyczące treści, ale również formy, jaką może przybrać etykieta, a nawet wielkość czcionki. 
Pamiętajmy, że etykietą jest także informacja o produkcie zawarta w Internecie!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Karmel E150

Krówki, karmelki, cukierki mleczne, cista, kremy, a także napoje alkoholowe, bezalkoholowe, pieczywo czy musztarda - do wszystkich tych produktów dodaje się karmel. Jak on powstaje i jak to się dzieje, że karmel można dodać do produktów słonych, jak i słodkich? Karmel jest produktem (mieszaniną związków) rozkładu cukru (węglowodanów) w wysokiej temperaturze (od 180 do 210 stopni Celsjusza) bez udziału enzymów. Podczas przemian cukru, oprócz związków barwiących, powstają związki odpowiedzialne za charakterystyczny zapach, np. palonej kawy, piwa czy orzeszków ziemnych oraz świeżej skórki pieczywa.  Tempo przemian karmelizacji zależy od rodzaju cukru- najłatwiej poddaje się reakcjom karmelizacji fruktoza, cukier prosty znajdujący się w owocach, miodzie, syropie fruktozowym.  Na skalę przemysłową karmel otrzymuje się w kontrolowanych warunkach temperatury i ciśnienia przy wykorzystaniu soli amonowych bądź siarczyn (w środowisku zasadowym bądź kwaśnym). Rezultatem jest o...

Kakao podstawą cukiernictwa

I jak tu nie kochać czekolady? :) Kakao jest podstawą do jej produkcji, ale również do mas czkoladopodobnych, polew kakaowych, cukierków, pralin, itp. Jest szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Skąd pochodzi kakao i jakie są etapy jego produkcji? Drzewo kakaowca wymaga szczególnych warunków klimatycznych- dlatego możemy je spotkać w tropikach, gdzie temperatura sięga aż do 30-32 st.Celsjusza, występuje odpowiednia wilgotność powietrza, nasłonecznienie oraz zacienienie wśród innych koron drzew. Takie warunki dla wzrostu drzewa kakaowca występują jedynie w centralnej Ameryce, Afryce, a także Azji. Wśród największych producentów kakao możemy wymienić takie państwa, jak: Wybrzeże Kości Słoniowej, Dominikana, Peru, Meksyk, Ekwador, Brazylia, Kamerun, Ghana i in. Produkcja kakao rozpoczyna się od ręcznych zbiorów owoców. Owoce usypane w kopce i przykryte, fermentują zazwyczaj 4-5 dni, po czym wydobywa się z nich ziarna. Ziarna te są czyszczone oraz sortowane, aby wyeli...

Paprykowe szaleństwo

Papryka znana jest na całym świecie i chętnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca ona potrawy nie tylko w niepowtarzalny smak, ale i kolor- od czerwonego, zielnego, fioletowego, żółtego. Niedawno na targach Fruit Logistica  odmiana "Enjoya" otrzymała trzecie miejsce w kategorii Innowacje. Co jest w niej takiego szczególnego? Przede wszystkim jest to nowa słodka odmiana dwukolorowa, większa od popularnej słodkiej odmiany "Bella", a także charakteryzuje się wyższą zawartością witaminy C w porównaniu do pomarańczy. Czym jeszcze różnią się między sobą papryki? Oprócz kształtu, obecności barwników, grubości skórki, różnią się smakiem, a także warunkami uprawy. W zależności od stopnia ostrości papryki, wymaga ona zróżnicowanej temperatury- zaliczane do bardzo ostrych potrzebują do kiełkowania nawet 32 stopni Celsjusza.  Już w XIX wieku naukowcy interesowali się zagadnieniem stopnia ostrości i próbowali uporządkować papryki od najbardziej łagodnych, słodkich papryk...