Każdego z nas obowiązują pewne normy postępowania.
Od najmłodszych lat jesteśmy uczeni, jak powinniśmy się zachowywać w miejscach publicznych, co wypada bądź nie. Wiemy, że za wykroczenia, np. w ruchu drogowym czekają nas kary.
W przypadku żywności jest podobnie.
Wszystko co kupujemy podlega kontroli przez odpowiednie organy, które stojąc na straży ustalają prawo, wytyczają określone normy i zasady produkcji. Dzięki przepisom produkcja żywności jest kontrolowana na każdym etapie. To, co widzicie w sklepie- ładnie zapakowany produkt z kolorową etykietą jest tylko etapem końcowym.
Każdy zakład podlega wielu przepisom i normom, które musi spełnić. Jest to na przykład: higiena personelu (dbałość o higienę rąk, zagwarantowanie czystego stroju pracownikowi na każdy dzień), czystość maszyn (weryfikacja skuteczności mycia maszyn), sensoryczne oraz mikrobiologiczne warunki produktu (sprawdzane w przyzakładowym laboratorium oraz w innych laboratoriach zewnętrznych, testowanie pod względem smaku, zapachu, barwy, itp).
Wszystkie etapy weryfikacji produktu wpływają na zamieszczanie informacji przez producenta na etykiecie, która również podlega regulacjom prawnym, unijnym oraz polskim. Zawarte są tam nie tylko informacje dotyczące treści, ale również formy, jaką może przybrać etykieta, a nawet wielkość czcionki.
Pamiętajmy, że etykietą jest także informacja o produkcie zawarta w Internecie!
Komentarze
Prześlij komentarz