Istnieją substancje dodawane do żywności, których zastosowanie jest korzystne. Takim przykładem jest guma guar. Czym jest? I czy warto bać się jej czytając etykietę?
Guma guar jest to substancja pochodzenia naturalnego otrzymywana z nasion rośliny pochodzącej z obszarów Azji. Jej symbol w wykazie dodatków do żywności to E412.
Guma guar należy do związków nazywanych hydrokoloidami. Są one chętnie dodawane do dżemów, wyrobów piekarniczych, cukierniczych, mleczarskich oraz wyrobów mięsnych. Ich szerokie zastosowanie jest związane z właściwościami żelującymi, dzięki którym mogą tworzyć pożądaną strukturę produktów spożywczych. Mają one wpływ na teksturę, wpływają na smarowność, konsystencję. Często można spotykać je w produkcji sosów, ponieważ dzięki hydrokoloidom sos z paczki może tworzyć stabilną zawiesinę.
Warto wspomnieć, iż hydrokoloidy stosowane są z powodzeniem do produkcji żywności o obniżonej kaloryczności. Dzięki ich zastosowaniu w recepturze można ograniczyć dodawanie na przykład cukru w dżemach czy tłuszczu w wyrobach wędliniarskich. Jest grupa ludzi, którzy chętnie sięgają po produkty typu light, co związane jest z ich codziennymi nawykami żywieniowymi. Dlatego pamiętajmy, że nie wszystkie substancje oznaczone na etykiecie symbolem E, to związki pochodzenia syntetycznego. W większości wykorzystywane są właściwości powszechnie istniejących substancji naturalnych. Na przykład agar- czyli ekstrakt produkowany z czerwonych alg morskich ma symbol E406, a pektyny- związki występujące naturalnie w jabłkach czy cytrusach- E441.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń