Dobra wołowina też ma swój certyfikat!
Od 2008 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznało QMP (Quality Meat Program) jako oficjalny system jakości mięsa wołowego. W latach 2012-2015 rozpoczęto akcję promocyjną mającą na celu propagowanie mięsa wołowego. Tak, jak w przypadku systemu QAFP, przynależność jest dobrowolna.
Certyfikat QMP gwarantuje zakup mięsa kulinarnego o szczególnych walorach smakowych. Mięso jest delikatne, soczyste oraz kruche. Idealnie nadaje się do obróbki kulinarnej. Szczególnie cenione jest w gastronomii.
Mięso wołowe z certyfikatem QMP pochodzi od ras mięsnych, które są odpowiednio skarmiane, a pasza pochodzi od certyfikowanych jednostek. Zarówno traktowanie zwierzęcia przed ubojem, jak i sam proces uboju odbywa się z zachowaniem wszelkich procedur. Spełnienie wszystkich stawianych wymagań systemu uprawnia do otrzymania certyfikatu na okres 14 miesięcy.
Mięso wołowe możemy podzielić na różne części kulinarne. Zapraszam do odwiedzenia strony http://www.kochamwolowine.pl/interaktywny-byk-qmp, na której możemy zapoznać się z wirtualnym bykiem. Wskaże on jaka część kulinarna wołowiny będzie odpowiednia do smażenia, duszenia czy pieczenia.
Jeżeli interesuje cię, jak wyglądają mięsne rasy bydła, można zajrzeć na oficjalną stronę Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, na której możesz znaleźć ciekawe informacje: http://bydlo.com.pl/hodowla/rasy-bydla/
Komentarze
Prześlij komentarz