Przejdź do głównej zawartości

Certyfikat zrównoważonego rybołówstwa


Bez względu na to, jaki rocznik statystyczny weźmie się do analizy i sprawdzi spożycie ryb w Polsce, nasuwa się tylko jeden wniosek: Polacy jedzą zbyt mało ryb. Choć prognozy na rynku rybnym są obiecujące, co więcej, zauważa się tendencję wzrostową sprzedaży produktów rybnych oraz spożycia ryb świeżych, jest to i tak zbyt mało mając na względzie prawidłowe odżywianie się oraz dostarczenie zaspokajającej ilości tłuszczów z grup omega-3 oraz omega-6. Najczęściej na polskich stołach goszczą mintaj oraz śledź.Chcąc zwiększyć spożycie ryb, zwiększa się ich połów. 



Już w XX wieku zauważono, iż niekontrolowane rybołówstwo jest zagrożeniem dla zachowania odpowiedniej równowagi pomiędzy populacjami ryb, zwłaszcza ryb chronionych, ekosystemu wodnego, życia siedlisk. W 1977 roku powołano organizację międzynarodową, której zadaniem jest kontrolowanie bioróżnorodności łowisk oraz na podstawie obserwacji i współpracy środowisk naukowych z rybakami ma wypracować standard, który określi zachowanie należytych praktyk rybackich zachowujących zrównoważony połów.



Aby chronić zasoby mórz, organizacja MSC (Marine Stewardship Council) prowadzi program oraz wydaje certyfikaty MSC, które mają zapewnić, iż kupowane surowce rybne pochodzą ze zrównoważonych łowisk, dobrze zarządzanych przez świadomą kadrę znającą problematykę połowu ryb. Program certyfikacji obejmuje rybaków, producentów żywności, łańcuch dostawców, a także sieci handlowe, firmy cateringowe czy restauracje. MSC prowadzi również programy edukacyjne uwrażliwiające na świadomy wybór produktów rybnych wśród konsumentów. Certyfikat taki jest możliwy tylko i wyłącznie dzięki pełnej identyfikowalności składu produktu na każdym etapie produkcyjnym- od ryby po wyrób gotowy. Jego umieszczenie na produkcie jako niebieskiego znaku MSC nie jest gwarancją jakości produktu, choć na jakość w znacznej mierze wpływa poprzez kontrolę dostawców surowca rybnego.


Na stronie internetowej:
możemy sprawdzić, jakie produkty naszego ulubionego producenta mogą poszczycić się certyfikatem MSC- certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa. Czyli dbałością o ekosystem morski.

Na opakowaniu można dodatkowo znaleźć informację w postaci kodu. Kod ten po wpisaniu na stronę:
pozwala prześledzić pochodzenie ryby.







Może warto, oprócz jedzenia, zastanowić się nad pytaniem:

"A Ty wiesz, skąd pochodzi ryba na Twoim talerzu?"




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Karmel E150

Krówki, karmelki, cukierki mleczne, cista, kremy, a także napoje alkoholowe, bezalkoholowe, pieczywo czy musztarda - do wszystkich tych produktów dodaje się karmel. Jak on powstaje i jak to się dzieje, że karmel można dodać do produktów słonych, jak i słodkich? Karmel jest produktem (mieszaniną związków) rozkładu cukru (węglowodanów) w wysokiej temperaturze (od 180 do 210 stopni Celsjusza) bez udziału enzymów. Podczas przemian cukru, oprócz związków barwiących, powstają związki odpowiedzialne za charakterystyczny zapach, np. palonej kawy, piwa czy orzeszków ziemnych oraz świeżej skórki pieczywa.  Tempo przemian karmelizacji zależy od rodzaju cukru- najłatwiej poddaje się reakcjom karmelizacji fruktoza, cukier prosty znajdujący się w owocach, miodzie, syropie fruktozowym.  Na skalę przemysłową karmel otrzymuje się w kontrolowanych warunkach temperatury i ciśnienia przy wykorzystaniu soli amonowych bądź siarczyn (w środowisku zasadowym bądź kwaśnym). Rezultatem jest o...

Kakao podstawą cukiernictwa

I jak tu nie kochać czekolady? :) Kakao jest podstawą do jej produkcji, ale również do mas czkoladopodobnych, polew kakaowych, cukierków, pralin, itp. Jest szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Skąd pochodzi kakao i jakie są etapy jego produkcji? Drzewo kakaowca wymaga szczególnych warunków klimatycznych- dlatego możemy je spotkać w tropikach, gdzie temperatura sięga aż do 30-32 st.Celsjusza, występuje odpowiednia wilgotność powietrza, nasłonecznienie oraz zacienienie wśród innych koron drzew. Takie warunki dla wzrostu drzewa kakaowca występują jedynie w centralnej Ameryce, Afryce, a także Azji. Wśród największych producentów kakao możemy wymienić takie państwa, jak: Wybrzeże Kości Słoniowej, Dominikana, Peru, Meksyk, Ekwador, Brazylia, Kamerun, Ghana i in. Produkcja kakao rozpoczyna się od ręcznych zbiorów owoców. Owoce usypane w kopce i przykryte, fermentują zazwyczaj 4-5 dni, po czym wydobywa się z nich ziarna. Ziarna te są czyszczone oraz sortowane, aby wyeli...

Paprykowe szaleństwo

Papryka znana jest na całym świecie i chętnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca ona potrawy nie tylko w niepowtarzalny smak, ale i kolor- od czerwonego, zielnego, fioletowego, żółtego. Niedawno na targach Fruit Logistica  odmiana "Enjoya" otrzymała trzecie miejsce w kategorii Innowacje. Co jest w niej takiego szczególnego? Przede wszystkim jest to nowa słodka odmiana dwukolorowa, większa od popularnej słodkiej odmiany "Bella", a także charakteryzuje się wyższą zawartością witaminy C w porównaniu do pomarańczy. Czym jeszcze różnią się między sobą papryki? Oprócz kształtu, obecności barwników, grubości skórki, różnią się smakiem, a także warunkami uprawy. W zależności od stopnia ostrości papryki, wymaga ona zróżnicowanej temperatury- zaliczane do bardzo ostrych potrzebują do kiełkowania nawet 32 stopni Celsjusza.  Już w XIX wieku naukowcy interesowali się zagadnieniem stopnia ostrości i próbowali uporządkować papryki od najbardziej łagodnych, słodkich papryk...