Herbata jest najpopularniejszym naparem bezalkoholowym. Jej krzewy do prawidłowego wzrostu potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Warunki klimatyczne są szczególnie ważne, ponieważ przyczyniają się do niepowtarzalnego smaku herbaty. Zbieracze herbaty potrafią rozpoznać moment, w którym listki powinny być zbierane, aby otrzymać herbatę wysokiej jakości.
Produkcja herbaty zazwyczaj opiera się na etapie podsuszania, który warunkuje prawidłowe
skręcanie liści, uzyskiwane za pomocą maszyny do skręcania. Dzięki temu następuje rozerwanie ścian komórkowych. Oczywiście, w zależności od jakości herbaty, stosowane są różne metody skręcania: od najbardziej delikatnej stosowanej przy herbatach wysokiej jakości, po metody odpowiednie dla herbat ekspresowych. Następnym etapem jest fermentacja liści- decyduje o kolorze liści herbaty, kolorze naparu oraz niepowtarzalnym smaku i jego mocy. Fermentacja trwa najkrócej, zaledwie około 30 minut w temperaturze 26 stopni Celsjusza. W końcowym etapie liście są suszone, do 3% wilgotności, sortowane i pakowane.
Klasyfikacja herbaty jest bardzo prosta- dotyczy końcowego etapu jej produkcji, czyli sortowania. Sortowanie klasyfikuje ją na podstawie wielkości liści na cztery główne grupy:
- liście całe,
- liście łamane,
- miał,
- pył.
Wśród każdej kategorii herbat możemy wyróżnić herbaty o najwyższej jakości, na przykład:
- najwyższej jakości herbata o liściach całych to FTGFOP1 (Finest Tippy Golden Flovery Orange Peoke First Grade Leaves): herbata o wysokiej jakości pochodząca z pierwszych liści pędu i końcowego pączka.
- najwyższej jakości herbata o liściach łamanych to P/FP (Peoke/Flowery Peoke): zawiera grube, mięsiste i połamane liście, Herbata pochodzi głównie z Cejlonu.
- najwyższej jakości herbata pochodząca z miału to BOPF (Broken Orange Peoke Fannings): herbata czarna, jednorodnej wielkości, bez dodatku pączków.
- najwyższej jakości herbata pochodząca z pyłu to D1 (Dust 1).
Świat herbat jest bardzo różnorodny. Istnieje wiele gatunków, dlatego każdy może odszukać swój ulubiony smak :-)

Herbata biała ma niski poziom taniny oraz kofeiny. Kolor zawdzięcza delikatnemu suszeniu. Do jej produkcji zrywa się jedynie pączek i dwa szczytowe liście,
Herbata Darjeeling jest najdroższą odmianą na świecie. Ma łagodny aromat.
Herbata English breakfast jest to mieszanka herbat opierająca się przede wszystkim na herbatach Assam i Ceylon.
Herbata Genmaicha- swój lekko słony, ziarnisty smak z lekką nutą słodyczy zawdzięcza prażonemu, brązowemu ryżowi oraz kukurydzy.
Herbata Jaśminowa zawdzięcza swój niepowtarzalny aromat dzięki dodaniu kwiatów jaśminu.
Herbata Pu Erh ma silny aromat i mocny smak.
Herbata Snow Buds jest to herbata o miodowej barwie i łagodnym, delikatnym smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz